Niezwykły skarb kulinarny. Moja babcia zawsze mi robiła ciasteczka ,,Minutka”. Smakują rewelacyjnie.

Udało mi się odnaleźć wspaniały przepis, który robiła moja babcia. Te pyszne ciasteczka przypomniały mi cudowny smak dzieciństwa.

 

Ciasteczka idealnie pasują do porannej kawy lub na wizytę niespodziewanych gości. Każdy łasuch na pewno zachwyci się ich smakiem.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 350 gram mąki pszennej
  • 120 gram masła
  • 100 gram kwaśnej śmietany
  • 50 gram cukru
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • ¼ łyżeczki soli
  • Ulubiony dżem

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj masło. Mąkę wsyp do miski i dodaj starte masło. Połącz ze sobą składniki, wyjdą z nich tzw. ,,okruchy”. Do drugiej miski wbij jajko, dodaj śmietanę i cukier. Za pomocą miksera lub trzepaczki połącz ze sobą. Powstanie biała pianka.

2. Do powstałej pianki dodaj sodę i sól. Dokładnie wymieszaj, następnie przelej do miski z mąką i mieszając stwórz jednolitą masę. Ciasto przełóż na stół i posyp mąką, następnie zacznij ugniatać.

 

3. Wyrobione ciasto podziel na 2 równe kawałki, następnie rozwałkuj na prostokąt. Ciasto musi być dość miękkie, a grubość musi wynosić około 4 mm. Kształt prostokątów podziel na kwadraty a ich wymiary powinny mieć 5 x 5 cm. Na środku ciastka połóż trochę dżemu.

4. Przeciwległe końce kwadratów połącz ze sobą tak, aby ciasto się nie rozkleiło. Przygotuj formę do pieczenia i posmaruj ją olejem lub wyłóż papierem do pieczenia.

 

Na blachę połóż ciasteczka. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Formę z ciasteczkami włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut. Życzę smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!