Oto przepis na chleb z patelni – Chleb, który przygotujesz w naprawdę bardzo prosty i łatwy sposób.

Prosty przepis na własnej roboty chlebek z patelni o wyjątkowym smaku. Tak, to możliwe!

 

Domowy chleb zwykle kojarzy się z koniecznością posiadania w domu piekarnika. Spokojnie, to już przeszłość. Oto przepis na chlebek, do którego zamiast piekarnika potrzebna będzie… patelnia.

 

Niezbędne składniki:

  • 330ml wody
  • 500g mąki
  • 15g świeżych drożdży lub 5g suszonych
  • 10g soli
  • Olej do smażenia

 

Przygotowanie:

W sytuacji, w której wybraliśmy drożdże suszone wsypujemy je do miski razem z mąką i solą. Jeśli natomiast chodzi o drożdże świeże, należy je pokruszyć, a następnie wrzucić do ciepłej wody i mieszać do momentu aż się rozpuszczą.

Następnie wsypujemy do miski mąkę oraz sól, dodajemy rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy, tak, by wszystko się ładnie ze sobą połączyło.

Potem ugniatamy ciasto, tak długo, aż powstanie nam jednolita masa, którą dzielimy na pół i tworzymy z nich dwie kule.

Podzielone i uformowane ciasta odkładamy na około trzydzieści minut, aby urosły. Po tym czasie wyciągamy patelnię, smarujemy ją olejem, ustawiamy średni ognień i smażymy na nim wyrośnięte ciasto około 12-15 minut pod przykryciem.

Po upływie tego czasu smarujemy górną część chleba olejem i obracamy go na drugą stronę, na której również smażymy chlebek pod przykryciem i również przez około 12-15 minut.

Gotowe, tak wygląda przepis na domowy, pachnący i smaczny chleb z patelni.

 

Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!