Mój przepis na wszystkie okazje. Bułeczki twarogowe po turecku – Chwilka roboty, a jakie to pyszne.
718
Szybkie i proste w przygotowaniu bułeczki po Turecku bez drożdży. Ich niesamowity smak sprawia, że znikają ze stołu w mgnieniu oka!
Delikatne twarożkowe nadzienie idealnie komponuje się z ciastem. Zapraszam do gotowania.
Składniki, które będziemy potrzebować:
60 gram oleju słonecznikowego
12 gram proszku do pienienia
430 gram mąki pszennej
3 jajka
100 gram masła
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
100 ml kefiru
15 ml octu
250 gram bryndzy
Do miski wlewamy kefir, ocet, dodajemy jeszcze sól i cukier. Wszystko razem mieszamy. Najlepiej sprawdzi się tutaj trzepaczka, która pozwoli nam szybciej wymieszać ze sobą składniki. Do naszej mieszaniny dodajemy 1 żółtko i 2 białka. Teraz przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i porządnie wygniatamy ciasto.
Poprzez to, stanie się ono pulchne i delikatne. Ciasto dzielimy na równe części. Aby sobie pomóc, robimy tak zwany wałek z ciasta, dzięki czemu kawałki wyjdą równe.
W między czasie w misce mieszamy ser z jajkiem, to będzie nasze nadzienie. Nasz blat obsypujemy mąką, bierzemy kawałek naszego ciasta i rozwałkowujemy je na okrągły malutki placek. Na sam środek dajemy nasz farsz. Ciasto składamy tak, jakbyśmy robili pierogi, czyli rogi naszego placuszka przyciągamy do siebie i zagniatamy.
Na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia przekładamy nasze bułeczki. Na koniec smarujemy je białkiem i nacinamy każdy z kawałków.
Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach na około 30 minut. Smacznego!