Tak dobrego wypieku jeszcze nie jadłaś. Pyszne ciasto, które pokocha cała Twoja rodzina. Przepis.

Pyszne ciasto, które pokocha cała Twoja rodzina!  

Składniki:

  • 6 jajek
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 12 łyżek cukru pudru
  • 9 łyżek mąki
  • 250 g masła
  • 1 litr mleka

Przygotowanie:

Białka oraz żółtka oddziel od siebie. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Nie przestając ubijać, dodaj do nich połowę porcji cukru pudru (6 łyżek). Do ubitej piany dodaj 6 łyżek mąki, delikatnie i powoli wymieszaj masę. Przygotuj swoją formę do pieczenia – wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.

Ciasto wyłóż na przygotowaną blaszkę i równomiernie je rozprowadź. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie, sprawdź za pomocą wykałaczki, czy ciasto jest gotowe.  Do przygotowania kremu, ubij żółtka oraz 6 łyżek cukru pudru.

Do masy dodaj resztę mąki, budyń oraz dwie duże łyżki mleka. Całość połącz ze sobą. Resztę mleka zagotuj, a następnie delikatnie przestudź. Do jeszcze ciepłego mleka dodaj wcześniej ubite żółtka z cukrem oraz masło.  Całość mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Gotowe ciasto posmaruj równomiernie kremem. Odstaw je do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto możesz podawać posypane wiórkami kokosowymi, czekoladowymi lub udekoruj za pomocą kakao.

Kopiuj
error: Content is protected !!