Tak dobrego wypieku jeszcze nie jadłaś. Pyszne ciasto, które pokocha cała Twoja rodzina. Przepis.
924
Pyszne ciasto, które pokocha cała Twoja rodzina!
Składniki:
6 jajek
80 g budyniu waniliowego
12 łyżek cukru pudru
9 łyżek mąki
250 g masła
1 litr mleka
Przygotowanie:
Białka oraz żółtka oddziel od siebie. Białka ubij na sztywną pianę za pomocą miksera. Nie przestając ubijać, dodaj do nich połowę porcji cukru pudru (6 łyżek). Do ubitej piany dodaj 6 łyżek mąki, delikatnie i powoli wymieszaj masę. Przygotuj swoją formę do pieczenia – wyłóż ją papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
Ciasto wyłóż na przygotowaną blaszkę i równomiernie je rozprowadź. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 20 minut. Po tym czasie, sprawdź za pomocą wykałaczki, czy ciasto jest gotowe. Do przygotowania kremu, ubij żółtka oraz 6 łyżek cukru pudru.
Do masy dodaj resztę mąki, budyń oraz dwie duże łyżki mleka. Całość połącz ze sobą. Resztę mleka zagotuj, a następnie delikatnie przestudź. Do jeszcze ciepłego mleka dodaj wcześniej ubite żółtka z cukrem oraz masło. Całość mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Gotowe ciasto posmaruj równomiernie kremem. Odstaw je do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Ciasto możesz podawać posypane wiórkami kokosowymi, czekoladowymi lub udekoruj za pomocą kakao.