Smaczne i szybkie w przygotowaniu – Smażone roladki z kapusty. Prawdziwe odkrycie kulinarne
1 003
Jeżeli szukasz szybkiego, prostego a zarazem zaskakująco smacznego posiłku, ten przepis sprawdzi się doskonale.
Głównym składnikiem tego dania jest kapusta pekińska. Ważne, aby wybrać jak największą, ponieważ chcemy oddzielić z niej duże i rozłożyste liście, co ułatwi nam późniejsze zawijanie w roladki.
Poza tym potrzebne będą:
4 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżki oleju słonecznikowego,
dwa pomidory,
200g twardego sera,
pęczek ulubionych ziół
3 łyżki śmietany.
Większość tych składników znajdzie się na pewno w każdym domu. Zacznij od przygotowania gładkiej masy z mąki, jajek, soli i pieprzu.
Najpierw roztrzep jajka z przyprawami i dokładnie wymieszaj, następnie dodawaj mąkę aż powstanie gładka masa. Po odcięciu twardych części liści kapusty rozbij je tłuczkiem, zanurz w przygotowanej wcześniej masie i smaż na rozgrzanym oleju.
Warto odsączyć je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, będą wtedy mniej kaloryczne i zdrowsze.
Teraz przystąpimy do przygotowania farszu. Potrzebne będą pomidory, najlepiej mięsiste. Nadmiar wody sprawi, że farsz będzie wypływał z roladek i utrudni nam ich zawijanie. Jeżeli takich nie masz, oddziel dokładnie miąższ od twardej części warzywa i pokrój go w kostkę.
Dodaj starty żółty ser, zioła i zalej śmietaną. Wszystko dokładnie wymieszaj. Ilość przypraw możesz regulować według własnych preferencji i upodobań.
Tak przygotowaną masę nakładaj porcjami na brzeg liści kapusty i zwijaj je jak roladę. Podawaj na ciepło jako obiad lub kolacje, a w formie przekąski zaskoczą na pewno wszystkich gości.