Nie sądziłam, że to takie proste. Domowy chleb w godzinę. Bez drożdży i zakwasu.
Pieczenie domowego chleba kojarzy Ci się z trudnym i długotrwałym procesem? Nic bardziej mylnego!
To świetna opcja na zdrowy i pożywny posiłek dla całej Twojej rodziny. To Ty wybierasz wszelkie dodatki, więc masz 100% pewności, że będzie idealny i taki, jak sobie tylko wymarzysz.
Jakie walory dla zdrowia niesie za sobą wybór domowego pieczywa zamiast tego dostępnego w sklepie?
Przede wszystkim wartości odżywcze. W 100g domowego wypieku znajduje się zaledwie 117 kcal! Będzie on więc idealną alternatywą dla osób dbających o swoją masę ciała.

Ciemny żytni chleb, szczególnie, gdy dodamy do niego jeszcze otręby, poprawi także pracę jelit i oczyści naczynia krwionośne. Jeśli chcesz zapobiec otyłości, bądź chorujesz na cukrzycę, takie śniadanie będzie idealną opcją dla Ciebie!
Przygotowując domowy chleb masz pełne pole do popisu i możesz przygotować go na rożne sposoby. Pomożemy Ci i pokażemy ten najłatwiejszy i najszybszy.
Przepis na kefirowy chleb żytni
Składniki:
- 200 ml kefiru,
- 220 g mąki żytniej,
- 40 g otrębów (mogą być owsiane, żytnie, orkiszowe lub inne, które lubisz),
- 2 łyżki oleju roślinnego, najlepiej oliwy z oliwek,
- 1,5 łyżeczki nasion kolendry,
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 0,5 łyżeczki sody
- nasiona lnu, dyni lub inne ulubione,
- olej do posmarowania formy,
Wymieszaj kefir, sok z cytryny i sodę. Następnie dodaj sól, cukier i mieszaj aż o rozpuszczenia składników. Wlej oliwę i dosyp otręby i nasiona lnu. Mąkę przesiej do powstałej prędzej mieszanki i wyrabiaj ciasto rękoma.

Powinna powstać zwarta, nieco kleista bryła. Wysmaruj formę do pieczenia olejem lub wyłóż papierem do pieczenia. Przenieś do niej ciasto i piecz 40-60 minut w 180 stopniach. Po wyciągnięciu z piekarnika, chleb powinien być zarumieniony i chrupiący.

SMACZNEGO!
Tak przygotowany chleb jest nie tylko zdrowy i pożywny, ale co najważniejsze, wspaniały w smaku! Dzięki temu, że nie musisz przygotowywać do niego domowego zakwasu lub czekać, aż drożdże zaczną pracować, zaoszczędzisz mnóstwo czasu.