Kolacja jak marzenie – Ta zapiekana cukinia z pomidorami króluje w moim domu.
Prawdą jest, że aby być zdrowym, należy żyć zdrowo.
Bardzo mocną sferę stanowi tu odżywianie, gdyż to za jego sprawą możemy dostarczyć organizmowi życiodajnych witamin oraz minerałów. Wiele z tych substancji zawierają w sobie warzywa, zaś jednym ze sztandarowych jest tu cukinia.
Cukinia to bardzo wartościowe warzywo, ponieważ działa zbawiennie na:
- układ trawienny
- usprawnia procesy metaboliczne
- wygląd skóry
- kłopoty z nadciśnieniem
- kłopoty z wątrobą
Istnieje wiele pysznych dań z wykorzystaniem cukinii. Jednym z nich jest łatwa w przygotowaniu zapiekanka z cukinią i pomidorami oraz serem na wierzchu. Dzięki niej nie tylko ucieszymy podniebienie, ale również dostarczymy niezbędnych składników odżywczych naszemu organizmowi. To również dobre rozwiązanie dla osób, które nie preferują w swojej duecie mięsa.
Zapiekanka cukiniowo-pomidorowa – składniki
Aby przygotować naszą zapiekankę, potrzebujemy:
- pomidorów – 2 sztuki
- cukinii – 2 sztuki
- ziemniaków – 1 sztuka
- sera twardego typu – 150 g
- soli i pieprzu – według uznania
- ziół prowansalskich – według uznania
- cebuli – 1 sztuka
Zapiekanka cukiniowo-pomidorowa – przygotowanie
Cebulę obieramy i siekamy. Smażymy na patelni z dodatkiem oleju do uzyskania złotawego zabarwienia. Ziemniaki obieramy i wraz z pomidorami i cukinią kroimy w plastry. Przygotowujemy żaroodporne naczynie. Na dnie rozkładamy równomiernie usmażoną uprzednio cebulę, zaś na niej pionowo i naprzemiennie plastry warzyw.
Całość doprawiamy, przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni. Pieczemy około pół godziny. Po upływie tego czasu danie wyciągamy, odkrywamy i posypujemy uprzednio utartym na tarce o grubych oczkach serem. Pieczemy jeszcze przez 15 – 20 minut do rozpuszczenia sera.
