Pyszna nadziewana kapusta- Wiosenna przekąska, po którą każdy sięga.
827
Moi domownicy uwielbiają jak robię leniwą nadziewaną kapustę. Przygotowuje ją często na święta, gdyż jest banalnie prosta w zrobieniu , a do tego rewelacyjnie smakuje. Postępuj według przepisu poniżej i ciesz się przepysznym daniem.
LISTA SKŁADNIKÓW
200 gram ryżu
500 gram mielonej wołowiny
Kilogram kapusty
Marchew
Cebula
200 gram śmietany
250 ml mielonych pomidorów lub soku pomidorowego
Pieprz
Sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Kilka liści kapusty połóż na dnie naczynia , następnie zostaw kilka liści na przykrycie góry , pamiętaj aby twarde części odkroić.
2. Marchew i cebulę dokładnie posiekaj. Dolej do nich sok pomidorowy, następnie duś przez 5 minut.
3. Ryż ugotuj na pół twardo, następnie wymieszaj go z mięsem mielonym oraz dodaj duszone wcześniej warzywa. Pozostałą część kapusty posiekaj i dodaj do wszystkich składników i dokładnie wymieszaj, następnie dodaj kwaśną śmietanę i ponowie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem, wymieszaj wszystkie składniki.
4. Uzyskane nadzienie przenieś do formy. Jeżeli masz zbyt dużo liści to przekładaj na przemiennie z farszem.
5. Przykryj liśćmi, które na samym początku zostawiłaś i włóż gotową formę do piekarnika.
6. Piecz przez godzinę w 180 stopniach.
7. Podawaj na gorąco z odrobiną śmietany.
Czy znasz także szybkie i proste przepisy? Podziel się proszę tym przepisem ze swoimi przyjaciółmi.