Pyszne gołąbki po cygańsku – za każdym razem się nimi zajadam. Ich smak jest rewelacyjny.

Każdy z nas ma sprawdzony sposób na gołąbki, jednak warto spróbować innego przepisu.

 

Znajdziesz tu przepis na zrobienie gołąbków według starej cygańskiej receptury.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 1 kg kapusty
  • 1 kg mielonej wieprzowiny
  • Marchew
  • Papryka
  • 4 cebule
  • Pomidor
  • 100 gram ryżu
  • Liść laurowy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • Do smażenia warzyw olej roślinny
  • Sól i pieprz
  • Ulubione przyprawy

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1. Liście kapusty przygotuj tak jak robisz to zawsze. Kapusta musi się gotować i wtedy oddzielaj ostrożnie od niej liście.

2. Ugotowane liście odstaw na bok i zajmij się farszem. Zalej gorącą wodą ryż i dokładnie go opłucz. Do ryżu dodaj mielone mięso.

3. Przypraw solą i pieprzem, a następnie przygotuj wszystkie warzywa. Marchew i cebulę posiekaj i podsmaż na patelni dodając odrobinę oleju. Po około 5-7 minutach dodaj pokrojoną drobno paprykę.

4. Dodaj koncentrat pomidorowy. Smaż wszystkie warzywa z dodatkiem koncentratu około 2 minuty pamiętaj, aby często mieszać.

5. Połowę przygotowanych warzyw dodaj do miski z ryżem i mięsem, a z pozostałej części przygotuj sos. Aby zrobić sos dodaj pół litra wody, pieprz i sól. Jak zacznie się gotować wyłącz i odstaw do ostygnięcia.

 

6. Dokładnie wymieszaj farsz i możesz robić gołąbki. Na liściach od kapusty kładź niewielką ilość farszu i zawijaj je w kształt trójkąta , górną część liścia chowaj do środka.

7. Potrzebny będzie duży garnek, na jego dno wlej odrobinę sosu. W garnku układaj warstwę gołąbków i polej je sosem. Każdą warstwę okładaj tak samo , gdy będziesz miała gotowe wszystkie warstwy to zalej resztą sosu.

8. Do garnka wlej pól litra wody i gotuj przez 30-40 minut na małym ogniu.

 

Na samą górę połóż drobno pokrojone pomidory, liście laurowe i przyprawy które lubisz. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!