Ulubiony przysmak z dzieciństwa czyli strudel makowy. Tak wykonany przysmak zachwyci wszystkich .
Ciasto:
Kostka drożdży
300 ml mleka
100 gram cukru pudru
Olej słonecznikowy
Sól
500 gram mąki
Nadzienie:
Skórka z cytryny
100 ml mleka
Łyżka cukru waniliowego
100 gram cukru pudru
220 gram zmielonego maku
Sposób przygotowania:
1. Najpierw zrób ciasto. Połowę mleka wlej do miski, dodaj drożdże, łyżeczkę cukru i mąkę, dokładnie wymieszaj. Zakryj ręcznikiem i poczekaj, aż ciasto wyrośnie.
2. Do kolejnej miski wrzuć pozostałą mąkę dodaj olej, sól i cukier. Dodaj wcześniej przygotowane drożdże, Wszystko wymieszaj. Odstaw na 30 min w ciepłe miejsce.
3. Teraz możesz zrobić nadzianie. Wrzuć do miski mak i zalej go wrzącą wodą. Woda powinna mocno zakryć mak. Poczekaj, aż mak ostygnie. Może to trwać około godziny. Odlej wodę z maku i zmiksuj go mikserem.
4. Do garnka wlej mleko z cukrem, dodaj cukier waniliowy , skórkę z cytryny i zmielony mak. Gotuj przez kilka minut, następnie odłóż do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części.
5. Na blat posyp mąką, to ciasto nie będzie przywierać. Każdą część ciasta rozwałkuj na prostokąt. Maksymalna grubość ciasta to 3 mm.
6. Wystudzone nadzienie rozłóż na rozwałkowane ciasto. Na blachę wyłóż papier , a z ciasta zrób rulon i ułóż go na papierze. Aby góra była zarumieniona posmaruj ją olejem. Piecz w 200 stopniach przez 35-40 minut.