Smaczne i szybkie danie, które znika ze stołów w kilka minut. To klasyczny przepis na złociste i chrupiące placuszki.
857
Placki ziemniaczane, które smakują jak kiedyś, w przedszkolu… Nie ma to jak w dzieciństwie – najlepsze jedzenie było w przedszkolu!
Smażone na patelni placki ziemniaczane przypomną Ci smaki dzieciństwa. Zakochasz się w nich od pierwszego kęsa! Nie zwlekaj, zapoznaj się z przepisem i szybko go wypróbuj. Nie pożałujesz!
Placki ziemniaczane na patelni
Składniki:
500g chudej wieprzowiny
1,5 kg ziemniaków
50 g masła
1 cebula
100 ml oleju roślinnego
0,5 szklanki mąki
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Zmielić chude wieprzowe mięso, posolić, popieprzyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni. Usmażyć na średnim ogniu mięso mielone razem z cebulą.
Teraz trzeba przygotować ziemniaki. Należy je umyć i ugotować. Następnie wymieszać z olejem, pieprzem i solą. Zmielić ziemniaki na drobne puree.Uważać, aby nie było grudek. Do zmielonej ziemniaczanej masy dodać przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Uformować placki z przygotowanego w ten sposób ciasta i mielonego mięsa. Smażyć na oleju roślinnym. Jeśli ktoś lubi, można do nadzienia dodać grzyby, zioła. Można przed smażeniem obtoczyć placki w bułce tartej. Placki są przepyszne, na pewno będą wszystkim smakowały.