Smaczne i szybkie danie, które znika ze stołów w kilka minut. To klasyczny przepis na złociste i chrupiące placuszki.

Placki ziemniaczane, które smakują jak kiedyś, w przedszkolu… Nie ma to jak w dzieciństwie – najlepsze jedzenie było w przedszkolu!

 

Smażone na patelni placki ziemniaczane przypomną Ci smaki dzieciństwa. Zakochasz się w nich od pierwszego kęsa! Nie zwlekaj, zapoznaj się z przepisem i szybko go wypróbuj. Nie pożałujesz!

Placki ziemniaczane na patelni

 

Składniki:

  • 500g chudej wieprzowiny
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 50 g masła
  • 1 cebula
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 0,5 szklanki mąki
  • pieprz i sól do smaku

 

Przygotowanie:

Zmielić chude wieprzowe mięso, posolić, popieprzyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać olej na patelni. Usmażyć na średnim ogniu  mięso mielone razem z cebulą.

Teraz trzeba przygotować ziemniaki. Należy je umyć i ugotować. Następnie wymieszać z olejem, pieprzem i solą.  Zmielić ziemniaki na drobne puree.Uważać, aby nie było grudek. Do zmielonej ziemniaczanej masy dodać przesianą mąkę. Wszystko dokładnie wymieszać.

Uformować placki z przygotowanego w ten sposób ciasta i mielonego mięsa. Smażyć na oleju roślinnym. Jeśli ktoś lubi, można do nadzienia dodać grzyby, zioła. Można przed smażeniem obtoczyć placki w bułce tartej. Placki są przepyszne, na pewno będą wszystkim smakowały.

 

Życzymy  smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!