Przepis na pyszną i kruchą karkówkę po cygańsku. Jest prosta do przyrządzenia we własnym domu, a smakuje jakby była z najlepszej restauracji.

Prosto z pieca karkówka po cygańsku

Każdy z nas chciałby zjeść wykwintne danie niczym z drogiej restauracji w własnym domowym zaciszu. Oczywiście istnieje wiele bardzo czasochłonnych przepisów, których przygotowanie nie jest zbyt proste. Wówczas większość z nas nawet nie podejmuje się przygotowania trudnych przepisów.

Na szczęście jest rozwiązanie na przygotowanie pysznego obiadu bez wielogodzinnego przygotowywania. Bowiem istnieje wiele przepisów, które są wyjątkowo proste, a jednocześnie dają niesamowite efekty. Jednym z takich przepisów jest właśnie ten przepis na karkówkę po cygańsku, który cechuje się wyjątkową prostotą w przygotowaniu i wyjątkowymi efektami końcowymi.

Do przygotowania karkówki po góralsku będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 600 ml jasnego piwa,
  • półtorej kg karkówki,
  • 100 ml oleju słonecznikowego,
  • przyprawa do gyrosa,
  • jedna łyżka stołowa miodu,
  • 2 kg ziemniaków (pokrojonych w plasterki),
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek do smaku,
  • dwie cebule najlepiej biała i czerwona,
  • 100 g bekonu,
  • 4 bądź 5 ząbków czosnku,
  • 200 g śmietany kremówki,
  • 1 pęczek pietruszki.

Sposób przygotowania:

Marynata: miód, piwo, olej oraz przyprawę do gyrosa należy wymieszać razem w jednym naczyniu. Następnie należy wyłożyć papierem blachę do pieczenia, a na niej poukładać plastry z ziemniaków.

Następnie ziemniaki należy wysmarować cienką warstwą przygotowanej wcześniej marynaty. Gdy to zrobimy do miski w marynatą należy włożyć mięso i pozostawić do za marynowania na około 30 minut.

Następnie cebule białą i czerwoną należy pokroić w piórka bądź wy krążki, a boczek w drobną kostkę. Cebulę oraz boczek należy równomiernie rozłożyć na ziemniakach.

Po 30 minutach gdy wyjmiemy mięso z naszej marynaty należy ułożyć je równomiernie na ziemniakach, cebuli oraz boczku. Całość należy przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika.

Danie należy piec w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około godzinę. W międzyczasie można przygotować sos. W tym celu potrzebna będzie śmietana lub jogurt naturalny oraz przeciśnięty przez czosnek.

Całość należy wymieszać i dodać ulubione przyprawy i zioła, w tym przypadku pietruszkę. Gdy to zrobimy sos należy ponownie dokładnie wymieszać.

Na chwilę przed końcem pieczenia należy wysunąć blachę z daniem z piekarnika, ściągnąć folią aluminiową, a następnie polać zrobionym sosem. Całość ponownie wsuwamy do piekarnika.

Całość należy jeszcze przez chwilę upiec, a następnie wyciągnąć i danie jest gotowe.

Kopiuj
error: Content is protected !!