Wystarczy kupić zwykły arkusz ciasta francuskiego, by już po kilkunastu minutach cieszyć się smacznym deserem. Przepis.
1 584
Prosty i szybki przepis na deser z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Zastąpi klasyczne wietrzniki, zaspokoi zachciankę na coś słodkiego, a do tego jest przepyszny. Koniecznie wypróbuj.
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
300 ml mleka
300 ml śmietanki do ubijania
1 opakowanie budyniu waniliowego (można dodać budyń bez gotowania)
Każdy kwadrat smarujemy mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 15-20 minut.
Jeśli budyń przygotowujemy klasycznie to po ugotowaniu należy go przykryć i pozostawić do wystygnięcia. Jeśli budyń nie jest gotowany to wsypujemy go do zimnego mleka i ubijamy.
Śmietanę również ubijamy i łączymy te dwie przygotowane mieszanki.
Upieczone ciasto w środku kroimy. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego.
Na połowę kwadratu nakładamy krem i przykrywamy drugą jego częścią. Ciastka gotowe.
Jako dodatek idealnie sprawdzą się karmelizowane jabłka. W tym celu jabłka kroimy w kostkę i rozpuszczamy masło.
Do masła dodajemy jabłka i cynamon. Wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy wszystko wystygnie, a jabłka zmiękną na połówkę kwadratu najpierw nakładamy skarmelizowane jabłka, a na nie krem i przykrywamy drugą częścią kwadratu.