Idealne rozwiązanie na przekąskę dla dzieci lub rodziny. Pyszny deser, który przygotujesz w 30 minut, bez użycia piekarnika.
755
Pyszny deser, który można przygotować w zaledwie pół godziny i to w dodatku bez piekarnika. Oto przepis na zaskakująco smaczne pierniczki miodowe, prosto z…patelni.
Potrzebne składniki:
100g miodu
130g masła
150g gotowanego, słodzonego skondensowanego mleka
200g śmietany 18/20%
220g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 jajka
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Do niewielkiego garnka wbijamy jajka, dodajemy miód, masło oraz szczyptę soli. Garnuszek ze składnikami władamy do większego garnka na tzw. kąpiel wodną. Wszystko dokładnie mieszamy i czekamy, aż składniki się ze sobą połączą. Kiedy to nastąpi dodajemy sodę oczyszczoną i raz jeszcze mieszamy.
W momencie, w którym zacznie pojawiać się pianka dodajemy trochę mąki pszennej i dokładnie mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Następnie zdejmujemy garnek z palnika, czekamy aż ostygnie i dodajemy resztę mąki. Zagniatamy ciasto, dzielimy je na 8 takich samych części, które potem należy cienko rozwałkować.
Rozgrzewamy patelnię i każdy taki rozwałkowany placek smażymy na niewielkim ogniu z każdej strony przez 1-2 minuty. Kolejnym krokiem będzie przygotowanie kremu, poprzez wymieszanie śmietany z mlekiem skondensowanym.
Usmażone wcześniej placki smarujemy przygotowanym przed chwilą kremem i układamy jeden na drugim. Następnie wkładamy nasz deser do lodówki.Po kilku godzinach można go wyjąć, udekorować według swoich preferencji, pokroić na kawałki i gotowe.