Dwa przepisy na pyszne sałatki z kapustą. Robi się je naprawdę szybko.

Szybkie sałatki z kapustą

Sałatki z kapustą w roli głównej są wyjątkowym przysmakiem, który często gości na polskich stołach na przykład jako dodatek do obiadu bądź jako kolacja. Kapusta zawiera wiele witamin i składników, które są bardzo potrzebne ludzkiemu organizmowi. Oto dwa przepisy na sałatki z kapusty, które można wykonać w bardzo szybki i prosty sposób.

Sałatka nr 1: sałatka z kukurydzą i jabłkiem

Składniki potrzebne do wykonania sałatki:

  • 400 g kapusty,
  • 1 cały ogórek sałatkowy,
  • kukurydza,
  • 100 g jabłka zielonego,
  • 2 lub 3 łyżki stołowej jogurtu bądź śmietany,
  • 10 ml soku z cytryny,
  • posiekany koperek,
  • sól oraz inne ulubione przyprawy: do smaku.

Sposób przygotowania:

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć wszystkie owoce oraz warzywa. Następnie ogórek należy pokroić w kółeczka, a gdy to zrobimy w cienkie plasterki. Kapustę należy poszatkować. W ten sposób przygotowane składniki należy wsadzić do średniej wielkości miski.

Następnie należy obrać jabłko ze skórki, pokroić i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Wszystkie składniki należy dodać do jednej miski: jogurt, sól oraz inne ulubione przyprawy. Następnie należy dodać kukurydzę. Całość należy dokładnie wymieszać, a gdy to zrobimy sałatka będzie gotowa.

Sałatka nr 2: sałatka z kolendrą i jajkami

Składniki potrzebne do wykonania sałatki:

  • 400 g kapusty,
  • 3 łyżki stołowe śmietany,
  • 1 lub 2 łyżki musztardy,
  • koperek oraz kolendra,
  • dwie łyżki stołowe oliwy z oliwek,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku,
  • 4 ugotowane na twardo jajka.

Sposób przygotowania:

Podobnie jak w pierwszym przepisie wszystkie warzywa należy dokładnie umyć i osuszyć. Ogórka oraz kapustę należy pokroić na cienkie paski. Przygotowane produkty należy wsadzić do średniej wielkości miski, a następnie dodać do nich posiekaną kolendrę oraz koperek.

Ugotowane jajka należy przeciąć na pół i oddzielić białka od żółtko. Następnie białka należy posiekać w drobne kawałki, a żółtka rozgnieść za pomocą widelca. Do miski ze składnikami należy dorzucić białka natomiast żółtka należy umieścić w osobnym naczyniu.

Do żółtek dodajemy musztardę, śmietaną oliwę, a także przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Gdy składniki zostaną dokładnie wymieszane należy je dodać do pozostałych składników i ponownie delikatnie wszystko zamieszać. Gdy to zrobimy nasza sałatka jest gotowa.

Kopiuj
error: Content is protected !!