Przepis na szybkie i bardzo smaczne bułeczki domowej roboty. Na pewno każdemu będą smakowały, są przepyszne.
1 298
Poznaj szybki i prosty przepis do wykonania małych i smacznych bułeczek z nadzieniem! Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, goszczą na moim śniadaniowym stole przy każdej możliwej okazji. Dlaczego i Ty nie miałabyś/miałbyś jeść pysznie i zdrowo?
1 żółtko + 1 łyżeczka oleju do posmarowania bułeczek
sezam do posypania
nadzienie: serek kanapkowy(może być topiony) + ulubione zioła
Jak wykonać pyszne i aromatyczne bułeczki?
Do wysokiego naczynia wlej wodę, olej oraz jogurt. Dodaj sok z cytryny, białko, sól, cukier i wszystko wymieszaj trzepaczką.
Proszek do pieczenia wsyp do mąki, przesiej łącząc z resztą składników. Na koniec dodaj delikatnie roztopione masło.
Wyrób ciasto, aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto powinno „odpocząć” pod przykryciem przez ok. 10 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie do bułeczek.
Posiekaj zioła i połącz je z serkiem. Gdy ciasto będzie już gotowe, uformuj z niego mniejsze równomierne kulki.
Delikatnie rozwałkuj je na płasko, tak by powstał cienki placek. Nożem zrób nacięcie od środka placuszka po jego krawędź i zawijaj wraz z farszem w środku.
Na koniec wyłóż blasze papierem do pieczenia, ułóż bułeczki tak, by się ze sobą nie stykały. Posmaruj żółtkiem z olejem i posyp sezamem. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach.