Szybkie i pyszne ciasto z kremem, którym zachwycisz swoich gości. Jest wręcz banalnie proste do wykonania, a wygląda jak wypiek z cukierni.
Kopiuj
Żeby przygotować ten deser, nie musisz być mistrzem wypieków. Robi się go szybko i łatwo. Nawet osoba o niewielkich umiejętnościach kulinarnych poradzi sobie z tym przysmakiem. Na wypiek ten składa się ciasto i masa jogurtowa.

Do miski wrzuć dwa żółtka oraz cukier. Dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj roztopione masło i znowu pomieszaj.

Wymieszane? Ok! Teraz dorzuć do miski mąkę, sól, proszek do pieczenia i startą skórkę z cytryny lub limonki.

Mieszaj wszystko bardzo dokładnie, aż uzyskasz gładką masę na ciasto. Potem podziel ją na dwie części. Zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażarki na ok. 30 minut.

Gdy już upłynie 30 minut, wyciągnij ciasto z folii. Na formę do ciasta nałóż papier do pieczenia. Ułóż pierwszą część ciasta na samym dole formy. Czas na krem!

Do miski wrzuć białka z jajek, dodaj cukier i ubij to wszystko na sztywną pianę.

Weź drugą miskę i wlej do niej jogurt waniliowy. Do jogurtu dosyp 50 gram mąki. Wymieszaj to wszystko z ubitymi wcześniej białkami. Kiedy masa będzie gotowa, rozsmaruj ją po 1 części ciasta w formie. Pozostałą część ciasta, zetrzyj na tarce i połóż na kremie.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.