Oto przepis na chleb z patelni – Chleb, który przygotujesz w naprawdę bardzo prosty i łatwy sposób.
822
Prosty przepis na własnej roboty chlebek z patelni o wyjątkowym smaku. Tak, to możliwe!
Domowy chleb zwykle kojarzy się z koniecznością posiadania w domu piekarnika. Spokojnie, to już przeszłość. Oto przepis na chlebek, do którego zamiast piekarnika potrzebna będzie… patelnia.
Niezbędne składniki:
330ml wody
500g mąki
15g świeżych drożdży lub 5g suszonych
10g soli
Olej do smażenia
Przygotowanie:
W sytuacji, w której wybraliśmy drożdże suszone wsypujemy je do miski razem z mąką i solą. Jeśli natomiast chodzi o drożdże świeże, należy je pokruszyć, a następnie wrzucić do ciepłej wody i mieszać do momentu aż się rozpuszczą.
Następnie wsypujemy do miski mąkę oraz sól, dodajemy rozpuszczone drożdże i dokładnie mieszamy, tak, by wszystko się ładnie ze sobą połączyło.
Potem ugniatamy ciasto, tak długo, aż powstanie nam jednolita masa, którą dzielimy na pół i tworzymy z nich dwie kule.
Podzielone i uformowane ciasta odkładamy na około trzydzieści minut, aby urosły. Po tym czasie wyciągamy patelnię, smarujemy ją olejem, ustawiamy średni ognień i smażymy na nim wyrośnięte ciasto około 12-15 minut pod przykryciem.
Po upływie tego czasu smarujemy górną część chleba olejem i obracamy go na drugą stronę, na której również smażymy chlebek pod przykryciem i również przez około 12-15 minut.
Gotowe, tak wygląda przepis na domowy, pachnący i smaczny chleb z patelni.