Sernik Delicja – Wyjątkowy i smaczny deser na każdą okazję, który zachwyci wszystkich bez wyjątku
2 764
Jeśli jesteś miłośnikiem twarogowych słodkości – ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Uwielbiam zachwycać swoich bliskich kulinarnymi nowinkami, a sernik Delicja zrobił na nich ogromne wrażenie.
Zawsze piekę dużą blaszkę tego pysznego sernika, bo znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1 kg twarogu sernikowego
600 ml śmietany 30%
80 g cukru
80 g budyniu waniliowego
6 jajek
15 g cukru waniliowego
mała forma do pieczenia – np. okrągła o średnicy 24 cm.
delicje szampańskie (wiśniowe)
NA POLEWĘ:
150 g śmietany 30%
150 g czekolady
PRZYGOTOWANIE:
1. W dużej misce, rozgnieć widelcem twaróg, dodaj cukier, budyń, śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj.
2. Formę przykryj papierem do pieczenia i na jej dnie poukładaj delicje. Następnie, wyłóż na całą powierzchnię masę serową.
3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30-40 minut. Odstaw do wystygnięcia.
4. W kąpieli wodnej, rozpuść pokruszoną czekoladę w śmietance. Mieszaj do uzyskania jednolitej, kremowej masy.
5. Przygotowaną polewą, polej równomiernie całe ciasto i pozwól jej zastygnąć. Gotowe!
Przed podaniem, schłodź ciasto w lodówce przez co najmniej godzinę. Smacznego!