Sernik Delicja – Wyjątkowy i smaczny deser na każdą okazję, który zachwyci wszystkich bez wyjątku

Jeśli jesteś miłośnikiem twarogowych słodkości – ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Uwielbiam zachwycać swoich bliskich kulinarnymi nowinkami, a sernik Delicja zrobił na nich ogromne wrażenie.

 

Zawsze piekę dużą blaszkę tego pysznego sernika, bo znika ze stołu błyskawicznie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 600 ml śmietany 30%
  • 80 g cukru
  • 80 g budyniu waniliowego
  • 6 jajek
  • 15 g cukru waniliowego
  • mała forma do pieczenia – np. okrągła o średnicy 24 cm.
  • delicje szampańskie (wiśniowe)

 

NA POLEWĘ:
  • 150 g śmietany 30%
  • 150 g czekolady

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W dużej misce, rozgnieć widelcem twaróg, dodaj cukier, budyń, śmietanę, jajka i dokładnie wymieszaj.

 

2. Formę przykryj papierem do pieczenia i na jej dnie poukładaj delicje. Następnie, wyłóż na całą powierzchnię masę serową.

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30-40 minut. Odstaw do wystygnięcia.

 

4. W kąpieli wodnej, rozpuść pokruszoną czekoladę w śmietance. Mieszaj do uzyskania jednolitej, kremowej masy.

5. Przygotowaną polewą, polej równomiernie całe ciasto i pozwól jej zastygnąć. Gotowe!

 

 

Przed podaniem, schłodź ciasto w lodówce przez co najmniej godzinę. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!