Wyjątkowa szarlotka – Genialne ciasto, które sprawia moim bliskim prawdziwą przyjemność jedzenia. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

Genialne ciasto pełne smaku i aromatu, które od wielu lat przygotowuję z prawdziwą przyjemnością dla swoich bliskich. Polecam w szczególności wszystkim miłośnikom jabłeczników, lubiącym eksperymentować w kuchni i serwować prawdziwe dzieła kulinarne. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 500 g mąki
  • 250 g masła lub margaryny
  • 200 g cukru pudru
  • 2 średnie jajka
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżki soli

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 500 g twarogu
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 80 g cukru pudru
  • 4 większe jabłka lub 6 mniejszych
  • 1 jajko
  • wanilia
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta wanilii
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1-2 łyżki skrobi lub mąki

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce, utrzyj masło z cukrem.

 

2. Następnie, dodaj 2 jajka, sól i proszek do pieczenia. Na koniec, stopniowo dodawaj mąkę, wymieszaj zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 40 minut. Po tym czasie, wyjmij ciasto z lodówki i podziel na dwie równe części.

 

3. Pierwszą część ciasta rozwałkuj na posypanym mąką papierze do pieczenia.

 

4. Przygotuj nadzienie: Umyte i obrane jabłka, zetrzyj na tarce na tarce o grubych oczkach, dodaj wanilię i cynamon. W osobnej misce, wymieszaj twaróg ze śmietaną, cukrem i jajkiem. Teraz, uformuj z masy twarogowej małe kulki i poukładaj je na cieście w formie. W wolne miejsca, wyłóż starte jabłka.

 

5. Całość, posyp z wierzchu 1 łyżką skrobi lub mąki.

6. Drugą część ciasta rozwałkuj i delikatnie przykryj nadzienie serowo-jabłkowe.

 

7. Gotowe ciasto, ponakłuwaj na całej powierzchni wykałaczką lub drewnianym patyczkiem.

 

8. Całość, wysmaruj roztrzepanym jajkiem.

 

9. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C, przez 40 minut. Pyszne ciasto jest gotowe. Smacznego!

 

Kopiuj
error: Content is protected !!