Pieczone ziemniaczki – Smaczne, aromatyczne i z chrupiącą skórką. Zachwyć swoich bliskich wyjątkowym smakiem
809
Przepis polecam w szczególności miłośnikom pieczonych ziemniaczków w niecodziennej odsłonie. Świetnie smakują w towarzystwie wszystkich dań mięsnych, z rybą i warzywami. Tego aromatu i smaku nie da się łatwo zapomnieć. Spróbuj i przekonaj się sama!
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
2-3 ząbki czosnku
3 łyżek oliwy
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki soli
pieprz i ulubione przyprawy do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Ziemniaki obierz, umyj i pokrój na ósemki. Ponakłuwaj pokrojone ziemniaki wykałaczką.
2. W dużej misce, wymieszaj oliwę z oliwek z musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanymi ziołami, solą i przyprawami. Dokładnie wymieszaj ziemniaki z marynatą i odstaw na 15 minut.
3. Ziemniaki z marynatą przełóż do rękawa do pieczenia i zabezpiecz brzegi. Ponakłuwaj rękaw w kilku miejscach wykałaczką i ułóż całość na blaszce.
4. Piecz w piekarniku, nagrzanym do 180-200 stopni, przez 40-60 minut. Gotowe!
Jeśli lubisz złocistą i chrupiącą skórkę, rozetnij rękaw na 10 minut przed końcem pieczenia. Smacznego!