Przekąska z cukinii – Oryginalna przekąska dla każdego i na każdą okazję. Tego smaku nie da się szybko zapomnieć
Jeśli brak Ci pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę z cukinią w roli głównej – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!
Przepis, polecam w szczególności zapracowanym Paniom domu, które tak jak ja uwielbiają zaskakiwać swoich bliskich kulinarnymi nowinkami. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
-
2 cukinie
-
300 g mąki pszennej
-
100 g kwaśnej śmietany
-
100 ml mleka
-
½ kostki drożdży
-
1/2 łyżeczki cukru
-
4 łyżeczki soli
-
1 żółtko
-
1 jajko (do posmarowania wierzchu)
NA NADZIENIE:
-
150 g cukinii
-
150 g cebuli
-
50 g masła
-
2 łyżki oleju
-
1 łyżeczka soli
PRZYGOTOWANIE:
1. W wysokiej misce, wymieszaj drożdże z mlekiem i cukrem. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. W tym czasie, 1 umytą i osuszoną cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posól i odstaw na chwilę. Następnie odlej wodę, którą puści i odciśnij.

2. W osobnej misce, wymieszaj pozostałe składniki i dodaj zaczyn drożdżowy i cukinię. Dokładnie wymieszaj i ugnieć jednolite ciasto. Miskę przykryj czystą ściereczką i odstaw na kilka minut.

3. W tym czasie, przygotuj nadzienie: Pozostałą cukinię, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posól, odstaw i odciśnij tak jak poprzednią. Obraną cebulę pokrój w kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem.
4. Następnie, do podsmażonej cebulki, dodaj cukinię i masło, dopraw do smaku solą. Wymieszaj i smaż na małym ogniu przez kilka minut. Gotowe nadzienie odstaw do wystygnięcia.
5. Przygotowane wcześniej ciasto rozwałkuj na blacie roboczym i wyłóż na nie 1/3 nadzienia. Zawiń brzegi do środka formując kulkę.
6. Ponownie rozwałkuj, wyłóż połowę pozostałego nadzienia i zawiń w kulkę. Powtórz również procedurę z pozostałym nadzieniem.
7. Ostatni raz, rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm. Z pomocą szklanki, wytnij z niego kółka i poukładaj je na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Na koniec, wysmaruj wszystkie roztrzepanym żółtkiem.
8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200°C, przez 25 minut. Gotowe!