Ciasto twarogowe – Genialne, przekładane ciasto bez pieczenia, które zachwyci każdego bez wyjątku

Nie ma na świecie nic smaczniejszego, jak szybkie w przygotowaniu i proste domowe desery. Kilka prostych i tanich składników oraz prostota wykonania sprawia, że przygotowanie smacznego i zdrowego deseru dla bliskich to prawdziwa przyjemność. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 40 herbatników
  • 375ml śmietany 30%
  • 500g twarogu chudego
  • 80g puddingu waniliowego w proszku bez gotowania
  • 80ml mleka 2%
  • 200g cukru pudru
  • 80ml mleka 2%

 

SKŁADNIKI DO DEKORACJI:
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 100g startej białej czekolady
  • 150ml śmietany 30%
  • Blacha do ciast o wymiarach 20x30cm

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Herbatniki zanurz na chwilę w 80 ml mleka. Uważaj, aby się nie rozmoczyły. Następnie, poukładaj je ciasno obok siebie w formie, wyłożonej papierem do pieczenia.

2. W wygodnej misce, rozgnieć twaróg widelcem i wymieszaj z cukrem i dokładnie utrzyj całość. W osobnej misce, ubij mikserem śmietankę z mlekiem i puddingiem.

 

3. Teraz, dodaj twaróg i na niskich obrotach miksera, wymieszaj składniki do uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Połowę przygotowanej masy, wyłóż równomiernie na warstwie herbatników.

 

4. Na warstwie nadzienia, poukładaj kolejną warstwę namoczonych w mleku herbatników. Herbatniki przykryj drugą połową nadzienia i wygładź szpatułką. Ostatnią warstwą są ponownie, namoczone w mleku herbatniki.

 

5. Teraz przygotuj polewę: W kąpieli wodnej, rozpuść pokruszoną czekoladę gorzką i białą. Następnie, energicznie wymieszaj je trzepaczką ze śmietanką.

 

6. Polej ciasto przygotowaną polewą, a kiedy wystygnie – wstaw do lodówki na kilka godzin. Gotowe!

 

Ciasto pięknie wygląda, smakuje wyjątkowo i pięknie prezentuje się na każdym uroczystym i świątecznym stole. Proste w przygotowaniu i smaczne ciasto, zachwyci każdego bez wyjątku. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!