Buraki z piekarnika – W ten sposób zaoszczędzisz swój czas, a smaczne warzywo nie straci swoich drogocennych właściwości
1 022
Jak wiemy, buraki to nie tylko smaczne warzywo o pięknym, czerwonym kolorze, ale również ogrom witamin i zdrowotnych właściwości.
Niestety podczas gotowania ich tradycyjną metodą w wodzie, bezpowrotnie tracą te właściwości. Jeśli chcesz zachować je w pełnej krasie, upiecz je w piekarniku według tego sprawdzonego sposobu i zaoszczędź swój cenny czas spędzony w kuchni. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
Buraki o podobnej wielkości
2 łyżki oleju
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Umyj buraki dokładnie pod ciepłą, bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie, odetnij końcówki z każdej strony.
2. Teraz, ponakłuwaj buraki wykałaczką, posyp solą i polej olejem lub oliwą z oliwek. Możesz również posypać buraki odrobiną cukru i polać octem balsamicznym.
3. Blaszkę, przykryj zmoczonym wodą papierem do pieczenia. Buraki owiń folią aluminiową i poukładaj na blaszce.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 200 ° C, przez 1-1,5 godziny. Gotowość sprawdzaj wykałaczką lub drewnianym patyczkiem. Gotowe!
Buraki z piekarnika są nie tylko zdrowsze, ponieważ zawierają więcej wartości odżywczych, ale również smakują wyjątkowo. Przygotowanie ich zajmuje nieco więcej czasu, jednak efekt z pewnością Cię zachwyci. Smacznego!