Placki ziemniaczane – Przygotowane według tego sprawdzonego przepisu, nie mają sobie równych. Koniecznie musisz spróbować
Przepis na placki ziemniaczane zna każdy z nas, jednak dzięki tym dodatkom i według tego sprawdzonego przepisu wprost rozpływa się w ustach. Wystarczy kilka tanich i łatwo dostępnych składników, które zawsze masz w swojej kuchni i pyszny, sycący obiad gotowy. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie. Do dzieła!

SKŁADNIKI:
-
4 ziemniaki
-
100 g twardego sera
-
1 cebula
-
1 jajko
-
1 białko
-
1 łyżka mąki
-
2 łyżki oliwy z oliwek
-
1 pęczek natki pietruszki
-
sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
1. Obrane i umyte ziemniaki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Przełóż do dużej miski, dodaj startą na tarce o drobnych oczkach cebulę (możesz ją również zblendować) i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszaj ze sobą składniki.
2. W osobnej misce, roztrzep jajko i dodatkowe białko.

3. Teraz, dodaj mąkę, sól i pieprz. Możesz również dodać swoje ulubione przyprawy i zioła – jeśli lubisz wyraziste smaki. Dobrze wymieszaj składniki.
4. Połącz ze sobą roztrzepane jajka z przyprawami i starte ziemniaki. Dokładnie wymieszaj powstałą masę.

5. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem grube placki na całej jej powierzchni, wygładzając ciasto łyżką.

6. Przykryj patelnię przykrywką i smaż przez 15 minut – na złoty kolor.
7. Potem z pomocą talerza, odwróć placek na drugą stronę i smaż ponownie przez 15 minut – na złoty kolor.

8. Placka po usmażeniu wyłóż na talerz i posyp startym na tarce o grubych oczkach serem i pozwól mu się rozpuścić.
9. Przed podaniem, pokrój placka w trójkąty, będzie przypominał uwielbianą przez najmłodszych pizzę – Gotowe!

Do przygotowania placka ziemniaczanego według tego przepisu, możesz również użyć innych ulubionych dodatków.
Świetnie smakuje z pieczarkami, papryką i cukinią. Jeśli będzie wyglądał jak pizza możesz być pewna, że skusi nawet najbardziej wybredne podniebienia Twoich najmłodszych pociech.