Kurczak po francusku – Delikatne i soczyste mięso z dodatkami, które zachwyci smakiem każdego bez wyjątku

Wśród wielu możliwych kombinacji z kurczakiem w roli głównej, najbardziej polecam kurczaka po francusku. Moja rodzina go uwielbia, więc gości na moim stole bardzo często.

 

Kilka prostych i tanich produktów oraz genialne połączenie smaków sprawi, że od dziś tylko tak będziesz go przygotowywać. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 2 filety z kurczaka,
  • 1 jajko,
  • 2 pomidory,
  • 2 cebule,
  • 1 łyżkę jogurtu lub kwaśnej śmietany,
  • 100 g twardego sera,
  • mielony czarny pieprz, sól i przyprawy do smaku (rozmaryn, bazylia, majeranek).

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania mięsa: Filety umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie przekrój je wzdłuż na pół.

2. Delikatnie roztłucz je przez folię spożywczą i wysmaruj roztrzepanym jajkiem.

3. Dopraw do smaku solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami oraz ziołami.

4. Teraz przygotuj warzywa i ser: Obraną cebulę i pomidory, pokrój w plasterki, ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

 

5. Filety poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia i wysmarowanej olejem. Na wierzchu każdego, ułóż plasterek cebuli i pomidora oraz starty ser.

 

6. Piecz filety w rozgrzanym piekarniku do miękkości – do czasu, aż się zarumieni. Gotowe!

 

Francuzi, układają jeszcze na wierzchu plasterek słodkiej gruszki. Kurczak przygotowany w ten sposób z pewnością zasmakuje miłośnikom dań mięsnych na słodko. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!