Kalafior w panierce – Mieszanka aromatycznych przypraw i pyszne warzywo w jednym. Tego smaku nie da się szybko zapomnieć
1 177
Genialny pomysł na smaczną przekąskę oraz jako dodatek do każdego dania mięsnego. Delikatny, pyszny kalafior w środku i chrupiąca, aromatyczna panierka na zewnątrz sprawia, że chce się go jeść więcej i więcej…
Lepiej przygotuj podwójną porcję, bo znika z talerzy błyskawicznie. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
110g mąki pszennej
15 ml mleka
2 jajka
1 kalafior
1 szklanka wody
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
1 łyżeczka papryczek chili
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czarnego pieprzu
olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
1. Kalafior umyj pod ciepłą, bieżącą wodą i pokrój na plastry o grubości 1,5 cm.
2. W garnku, zagotuj 200 ml wody.
3. Do wrzątku, włóż plastry kalafiora i gotuj przez 7-8 minut. Po tym czasie, odstaw do wystygnięcia.
4. W tym czasie, przygotuj panierkę: W misce, wymieszaj wszystkie suche składniki.
5. W osobnej misce, roztrzep jajka z mlekiem. Plastry kalafiora, obtaczaj najpierw w mieszance mąki z przyprawami, następnie w jajku z mlekiem i ponownie w mące z przyprawami.
6. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!
Kalafiora w panierce, podawaj na gorąco, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Świetnie smakuje z dowolnym aromatycznym, domowym sosem. Smacznego!