Kalafior w panierce – Mieszanka aromatycznych przypraw i pyszne warzywo w jednym. Tego smaku nie da się szybko zapomnieć

Genialny pomysł na smaczną przekąskę oraz jako dodatek do każdego dania mięsnego. Delikatny, pyszny kalafior w środku i chrupiąca, aromatyczna panierka na zewnątrz sprawia, że chce się go jeść więcej i więcej…

 

Lepiej przygotuj podwójną porcję, bo znika z talerzy błyskawicznie. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 110g mąki pszennej
  • 15 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1 kalafior
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki
  • 1 łyżeczka papryczek chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kalafior umyj pod ciepłą, bieżącą wodą i pokrój na plastry o grubości 1,5 cm.

2. W garnku, zagotuj 200 ml wody.

 

3. Do wrzątku, włóż plastry kalafiora i gotuj przez 7-8 minut. Po tym czasie, odstaw do wystygnięcia.

4. W tym czasie, przygotuj panierkę: W misce, wymieszaj wszystkie suche składniki.

 

5. W osobnej misce, roztrzep jajka z mlekiem. Plastry kalafiora, obtaczaj najpierw w mieszance mąki z przyprawami, następnie w jajku z mlekiem i ponownie w mące z przyprawami.

6. Smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Gotowe!

 

Kalafiora w panierce, podawaj na gorąco, a nadmiar tłuszczu odsącz na ręczniku papierowym. Świetnie smakuje z dowolnym aromatycznym, domowym sosem. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!