„Napoleon” z patelni – Wyjątkowy sposób przygotowania sprawia, że nie można mu się oprzeć. Koniecznie musisz spróbować

Przepis polecam w szczególności wszystkim miłośnikom nowinek kulinarnych i lubiącym eksperymentować w kuchni. Sposób przygotowania „Napoleona” z patelni sprawia, że jest wyjątkowy pod względem smaku i wyglądu. Pięknie prezentuje się na każdym uroczystym i świątecznym stole, a przy tym smakuje wyśmienicie. Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 200 g masła,
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 1 szklanka cukru,
  • 3 jajka,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 szczypta soli.
SKŁADNIKI NA KREM:
  • 1 l mleka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 100 g orzechów włoskich.
PRZYGOTOWANIE:

1. W wygodnej misce ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj miękkie masło o temperaturze pokojowej, przesianą mąkę, sodę, sól, masło oraz 2,5 szklanki mąki pszennej. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie ciasto. Odstaw na 20 minut.

 

2. W tym czasie, przygotuj krem: Jajka utrzyj z cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj. Następnie dodaj zimne mleko i doprowadź całość do wrzenia na małym ogniu, często mieszając trzepaczką.

3. Ciasto powinno być jednolite i bez grudek. Mieszanie, zapobiegnie również przypaleniu się kremu. Jak tylko zacznie się gotować, natychmiast zdejmij z ognia i wystudź.

 

4. Z przygotowanego wcześniej ciasta, uformuj grubszy wałek i podziel go na 14 części.

5. Każdą część, rozwałkuj do rozmiaru swojej patelni i smaż kolejno na rozgrzanej, suchej patelni. Musisz jednak pilnować ich podczas smażenia, ponieważ smażą się bardzo szybko.

 

6. Gotowe placki po usmażeniu, ułóż na nieco mniejszym od nich talerzu i odetnij wystające boki. Dzięki temu, będą miały jednakową wielkość. Usmażone placki, układaj naprzemiennie smarując każdy przygotowanym kremem.

 

7. Odcięte boki placków wraz z orzechami, zblenduj i posyp równomiernie wierzch i boki ciasta. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!