Domowy kurczak w galarecie – Kilka prostych i łatwo dostępnych składników sprawia, że nie można jej się oprzeć

Drób to mięso, które z pewnością jest uniwersalne, zarówno pod względem szybkości przygotowania, jak i możliwością łączenia go ze wszystkimi dodatkami i warzywami.

 

Wędliny i szynki dostępne w sklepach, nie są już takiej samej jakości jak kiedyś i niemal wszystkie smakują dokładnie tak samo. Zawierają w sobie dużo wody, konserwantów i barwników, które jak wiemy nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie.

Domowy kurczak w galarecie według tego przepisu, przygotujesz szybko i z ogromną przyjemnością podasz swoim bliskim i rodzinie zarówno podczas uroczystości, świąt jak i zwykłego śniadania czy kolacji.

Soczysty i delikatny kurczak w takim wydaniu, nie pozostawi wobec siebie obojętnym, nawet najbardziej wybredne podniebienia. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1kg filetów z kurczaka
  • 30 g żelatyny
  • 3 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka
  • sól, pieprz
  • pietruszka
  • koperek

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety z kurczaka oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie, pokrój je w średnią kostkę i przełóż do dużej miski.

2. Teraz, dopraw mięso solą, pieprzem, słodką mieloną papryką, dodaj posiekany czosnek, połowę posiekanej pietruszki, kopru oraz rozpuszczoną wcześniej w wodzie żelatynę. Składniki dobrze ze sobą wymieszaj.

3. Tak przygotowane mięso, przełóż do rękawa (do pieczenia) i ciasno zawiń brzegi, formując roladę. Brzegi szczelnie zabezpiecz klipsami.

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 50 minut.

5. Kiedy wystygnie, włóż roladę do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Gotowe!

 

Roladę drobiową według tego przepisu, możesz dowolnie modyfikować. Idealnymi dodatkami są ogórki i pieczarki konserwowe, marchewka, papryka i świeże zioła. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżego, domowego pieczywa. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!