Szynka czosnkowa – Soczyste i kruche mięso przygotowane w ten sposób, zachwyci wszystkich bliskich bez wyjątku
1 061
Szynkę czosnkową, przygotowaną według tego, sprawdzonego przepisu – polecam wszystkim miłośnikom obiadowych dań mięsnych, które delikatnością, kruchością i soczystością oraz dzięki aromatycznym dodatkom sprawią, że Twoi bliscy z pewnością będą zachwyceni… Do dzieła!
SKŁADNIKI:
2 kg mięsa od szynki wieprzowej,
6 ząbków czosnku,
4 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 cebule,
2 łyżki sosu sojowego,
olej,
słodka papryka,
sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
1. Mięso umyj, oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie, pokrój je w plastry. Czosnek obierz i pokrój w plasterki, a obraną cebulę w piórka.
2. W wygodnej misce, wymieszaj mięso z czosnkiem i wstaw do lodówki na kilka godzin.
3. Na dnie naczynia żaroodpornego, ułóż warstwę cebuli, a na niej warstwę mięsa.
4. Mięso dopraw do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Teraz ułóż kolejną warstwę cebuli, a wierzch wysmaruj koncentratem pomidorowym. Na koniec, polej całość sosem sojowym.
5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 150°C, przez 1,5 godziny. Połowę czasu pieczenia, zostaw mięso w piekarniku przykryte folią aluminiową, na drugą połowę pieczenia – zdejmij folię. W tym czasie, mięso pięknie się zarumieni. Gotowe!
Tak przygotowane mięso, podawaj koniecznie na gorąco. Świetnie smakuje z puree ziemniaczanym i zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!