Jabłka z liśćmi porzeczki w marynacie, które nie mają sobie równych. Koniecznie wypróbuj ten przepis

Jeśli jesteś miłośniczką owoców, które można z łatwością i szybko zamknąć w słoiczku – ten przepis jest właśnie dla Ciebie!

 

Marynowane jabłka z liśćmi porzeczki według tego przepisu, doskonale pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Takie serwowała nam moja ukochana babcia.

Dzielę się dziś z Wami przepisem na doskonałe, marynowane jabłka, które z prawdziwą przyjemnością przygotujesz szybko i w najlepszym wydaniu. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • Woda – 5 l
  • Jabłka – 5 kg
  • Cukier – 200 g
  • Liście porzeczki – 30 szt.
  • Sól – 1 łyżka

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W garnku, zagotuj wodę z cukrem i solą (zamiast cukru, możesz dodać 300 g miodu). Gdy składniki połączą się ze sobą, a cukier rozpuści – odstaw do wystygnięcia.

 

2. Dokładnie umyj i wyparz słoiki wraz z pokrywkami. Na dnie każdego słoika, ułóż po 2 liście porzeczki i układaj warstwami na przemian z jabłkami – ogonkiem do dołu (każdą warstwę jabłek, przełóż liśćmi porzeczki). Na koniec, zalej jabłka wystudzoną wodą i szczelnie zakręć pokrywki.

 

3. Słoiki pozostaw w temperaturze pokojowej przez 3 dni, a następnie umieść w chłodnym miejscu. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!