Pyszne ciasto – Genialne połączenie smaków sprawia, że nie można mu się oprzeć. Zachwyci każdego bez wyjątku
3 466
Genialne połączenie smaków i prostota wykonania sprawia, że nikt nie może mu się oprzeć. Pyszne ciasto według tego przepisu, przygotujesz szybko i z pewnością zachwycisz każdego bez wyjątku. Do dzieła!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
7 łyżek mąki pszennej
7 białek
7 łyżek cukru
3 łyżki letniej wody
SKŁADNIKI NA KREM:
250 g margaryny
6 łyżek mąki pszennej
1 opakowanie bitej śmietany
7 żółtek
7 łyżek cukru
800 ml mleka
1 łyżka skrobi kukurydzianej
50 g czekolady
DO NASĄCZENIA CIASTA:
100 ml mleka
Trochę rumu
PRZYGOTOWANIE:
1. Przygotowanie ciasta
W wygodnej misce, ubij mikserem na wysokich obrotach 7 białek, a następnie stopniowo dodawaj cukier, mąkę i wodę. Gdy ciasto będzie jednolite i gładkie, wyłóż je do formy wysmarowanej olejem.
Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 25 minut – na złoty kolor. Po wystygnięciu, ciasto ponakłuwaj patyczkiem do szaszłyków i polej przygotowaną wcześniej mieszanką mleka z rumem.
2. Przygotowanie Kremu
W misce, wymieszaj 100 ml mleka, żółtka, mąkę, cukier i skrobię. W garnku, doprowadź do wrzenia pozostałe mleko, potem dodaj przygotowaną mieszankę i często mieszając, gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Masę odstaw do wystygnięcia, potem dodaj miękkie masło i dobrze wymieszaj. Gotowym kremem, wysmaruj ciasto równomiernie na całej powierzchni i wygładź.
3. Na koniec, przygotuj bitą śmietanę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wysmaruj wierzch ciasta. Gotowe!
Przed podaniem, schłodź ciasto w lodówce i udekoruj startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą. Smacznego!