Suszone pomidory – Przygotujesz je w domu ekspresowo, a ich smak doda Twoim potrawom wyjątkowości i genialnego smaku
778
Suszone pomidory, dodają potrawom niecodzienny i niezapomniany smak. Świetnie smakują w towarzystwie gotowanych potraw mięsnych, w sałatkach oraz na kanapce z dojrzewającym serem.
Sam proces suszenia pomidorów, może wydawać się długi i pracochłonny, jednak dzięki tym wskazówkom możesz przygotować suszone pomidory samodzielnie w domu z pomocą kuchenki mikrofalowej.
Przepis na domowe, suszone pomidory w aromatycznej zalewie, polecam wszystkim miłośnikom kuchni włoskiej. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
500 g dojrzałych pomidorów
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego czosnku
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
100 ml oliwy z oliwek
PRZYGOTOWANIE:
1. Pomidory umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w plasterki.
2. Poukładaj je na dużym talerzu, posyp solą, cukrem i skrop oliwą z oliwek. Podgrzewaj w kuchence mikrofalowej na najwyższej mocy przez 8 minut.
3. Odlej do pojemniczka sok, który puszczą pomidory w trakcie podgrzewania i ponownie podgrzewaj pomidory w kuchence przez 7 minut. Po tym czasie, posyp pomidory bazylią, czosnkiem i pozwól wystygnąć.
4. Pozostałą oliwę z oliwek, wymieszaj z sokiem z pomidorów (odlanym wcześniej, podczas suszenia).
5. Umieść pomidory w zamykanym słoiczku i zalej oliwą z oliwek i sokiem pomidorowym. Teraz możesz sięgać po suszone pomidorki, kiedy tylko masz na to ochotę. Smacznego!