Sernik z owocami bez pieczenia – Pięknie wygląda i smakuje wyjątkowo. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

To jeden z tych serników, które zawsze się udają. Pyszny kremowy smak w połączeniu z herbatnikowym spodem i owocami, zachwyci każdego bez wyjątku. Pięknie wygląda na każdym uroczystym i świątecznym stole, dlatego w moim domu gości bardzo często. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 300 g herbatników maślanych
  • 180 g masła lub margaryny
  • 5 łyżek mleka

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • Serek Mascarpone 450 g
  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 220 g cukru pudru
  • 50 ml wody
  • 1 opakowanie Fix do śmietany
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 10 g żelatyny

 

NADZIENIE OWOCOWE:
  • 450 g owoców (maliny + jeżyny)
  • 100 ml wody
  • 50 ml wody na żelatynę
  • 10 g żelatyny
  • 4 łyżki cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Zacznij od przygotowania nadzienia owocowego: Gotuj owoce w wodzie przez 10 minut z cukrem pudrem, a następnie dodaj namoczoną wcześniej w wodzie i rozpuszczoną żelatynę. Dobrze wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.

 

2. W tym czasie zrób ciasto: Roztopione wcześniej masło, wymieszaj z mielonymi herbatnikami i mlekiem. Ugnieć ją rękami w formie wysmarowanej masłem o średnicy 26 cm. Wstaw do lodówki do stężenia.

 

3. Teraz czas na krem: Słodką śmietankę, ubij na sztywno z fixem. Następnie, dodaj serek mascarpone, cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec, dodaj namoczoną wcześniej i rozpuszczoną w wodzie żelatynę – nie przerywaj ubijania.

 

4. Wyjmij schłodzone ciasto z lodówki i wyłóż na nim równomiernie warstwę kremu. Na wierzchu, delikatnie ułóż schłodzone nadzienie owocowe i wstaw do lodówki na 6-8 godzin. Gotowe!

 

Ciasto pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie do filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty i z miłym towarzystwem bliskich. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!