Przepisy kulinarne Czekoladowe ciasto z puszystą pianką – Lekkie ciasto, które przygotujesz szybko. Świetnie prezentuje się na stole przy każdej okazji Last updated gru 2, 2021 1 640 Pyszne, warstwowe ciasto czekoladowe, polecam wszystkim miłośnikom słodkich nowinek i doceniającym domowe, lekkie wypieki. Zapewniam, że najtrudniejszą rzeczą podczas jego przygotowania, jest…oczekiwanie. Do dzieła! SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 jajka 1 szklanka cukru 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju ekstrakt waniliowy 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Forma do pieczenia 25×40 cm SKŁADNIKI NA KREM: 2,5 łyżki kakao 1/4 szklanki wody słodka śmietana 30% cukier do smaku SKŁADNIKI NA POLEWĘ: 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki kakao 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju wanilia PRZYGOTOWANIE: 1. Do blendera wbij jajka, dodaj mleko, olej, ekstrakt waniliowy i wymieszaj. 2. W misce, wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Potem połącz ze sobą mokre składniki z suchymi i dokładnie wymieszaj. 3. Gotowe ciasto, wyłóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy. 4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170°C, przez 25 minut. Pozwól mu wystygnąć. 5. Po wystudzeniu, ponakłuwaj ciasto na całej powierzchni wykałaczką i polej mlekiem. 6. Słodką śmietankę, ubij na sztywną pianę. 7. W miseczce, wymieszaj kakao z wodą i połącz z bitą śmietaną. 8. Wyłóż pianę na całej powierzchni ciasta. 9. Teraz czas na polewę: Wymieszaj dokładnie ze sobą składniki, polej równomiernie całe ciasto i wygładź szpatułką. Gotowe! Przed podaniem, schłodź ciasto w lodówce przez kilka godzin. Smacznego! Kopiuj