Zapiekana cukinia z szynką i mozzarellą – W takiej postaci jej jeszcze nie próbowałaś. Koniecznie musisz spróbować

Genialny smak zapiekanej cukinii z szynką i mozzarellą – to propozycja na smaczną, lekką kolację dla całej rodziny.

 

Przepis polecam w szczególności miłośnikom lekkich, smacznych i zdrowych posiłków dla całej rodziny. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

SKŁADNIKI:
  • 4  Cukinie
  • 350 g  Mozzarelli
  • 250g szynki
  • 150 g  Wędzonego sera
  • 30 g  Parmezanu
  • Oliwa z oliwek
  • Sól
  • ulubione przyprawy
  • świeże zioła (opcjonalnie)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Umyj cukinię pod ciepłą, bieżącą wodą, a następnie osusz ją ręcznikiem papierowym.

 

2. Teraz, pokrój ją w cienkie plasterki. Przełóż cukinię do miski, dopraw do smaku solą i odstaw na 15 minut. W tym czasie, cukinia puści wodę – odlej ją i delikatnie osusz ręcznikiem papierowym.

 

3. Do wysmarowanego oliwą z oliwek naczynia żaroodpornego, poukładaj warstwami kolejno: Plastry cukinii, potem szynkę, mozzarellę i starty na tarce o grubych oczkach wędzony ser – do wyczerpania składników – wierzch posyp pozostałą mozzarellą i parmezanem.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30 minut. Gotowe!

 

Zapiekankę, koniecznie podawaj na gorąco. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!