Zemsta Teściowej – Ciasto, które zawsze robi prawdziwą furorę w moim domu, podczas każdej uroczystości rodzinnej

Słodka zemsta zawsze smakuje najlepiej. Teściowa, która przygotowała to ciasto pierwszy raz, z pewnością jest mistrzem takiej zemsty.

 

Genialne kruche ciasto, przekładane bezą, galaretką wiśniową i pyszną śmietanową pianką – to połączenie smaków, które na długo zostanie w pamięci Twojej i Twoich bliskich.

Pięknie wygląda, zatem to idealne ciasto na każdą okazję. Pamiętaj tylko, że musisz uzbroić się w dwie takiej samej wielkości formy do pieczenia (25×35 cm). Do dzieła!

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 200 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 3 szklanki pszennej mąki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 5 żółtek średnich jaj
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa

 

SKŁADNIKI NA BEZĘ:
  • 150 g płatków migdałowych (lub grubo zmielonych migdałów)
  • 5 pozostałych białek
  • szklanka cukru pudru
SKŁADNIKI NA GALARETKĘ:
  • 400 g mrożonych wiśni drylowanych
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 2 szklanki wody
  • szklanka soku wiśniowego (lub wody wymieszanej z kilkoma łyżkami syropu z wiśni)
  • 2 łyżki żelatyny

 

SKŁADNIKI NA GALARETKĘ ŚMIETANOWĄ:
  • 500 ml śmietany kremówki 32%
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 4 łyżeczki żelatyny

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na stolnicę lub blat roboczy, wysyp przesianą mąkę i dodaj miękkie, pokrojone w kosteczkę masło. Posiekaj nożem do uzyskania kruszonki, a następnie dodaj żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto, podziel na dwie części, zawiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.

 

2. Po tym czasie, połowę ciasta wyłóż do formy przykrytej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem na całej powierzchni.

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 30-35 minut. Pozwól mu całkowicie wystygnąć. W tym czasie, ubij białka jaj z cukrem pudrem na sztywną, białą pianę.

 

4. Do drugiej formy, przykrytej papierem do pieczenia, wyłóż drugą część ciasta. Następnie, wysmaruj je równomiernie na całej powierzchni pianą z ubitych białek.

 

5. Tak przygotowane ciasto, piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170°C, przez 40 minut. Pozwól mu wystygnąć.

 

6. Do garnka wlej wodę, dodaj galaretki, żelatynę i podgrzewaj, aż się rozpuszczą. Potem dodaj sok wiśniowy, wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Odstaw do wystygnięcia.

 

7. Do wystudzonej galaretki, dodaj wiśnie i wymieszaj. Gdy tylko zacznie gęstnieć – wyłóż ją na upieczone wcześniej ciasto.

 

8. Na koniec, rozpuść 4 łyżeczki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody. Odstaw do wystygnięcia, a następnie dodaj do ubitej na sztywno śmietanki. Gotową galaretkę śmietanową, wyłóż równomiernie na warstwie wiśni i przykryj drugim ciastem z bezą. Gotowe!

 

Przed podaniem, udekoruj według uznania. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!