Ziołowe Naleśniki – Zawsze puszyste i delikatne. Aromatyczne dodatki sprawiają, że nie można im się oprzeć
654
W moim domu, naleśniki to najlepsze danie, przekąska i śniadanie dla moich pociech. Dlatego też, bardzo często zabieram się za ich przygotowanie.
Od dawna, korzystam tylko z tego przepisu, ponieważ nie ma sobie równych i naleśniki zawsze wychodzą puszyste i delikatne
A najlepsze w nich jest to, że doskonale łączą się zarówno ze słodkimi nadzieniami, jak i z wytrawnymi. Moje dzieci uwielbiają naleśniki z nutellą, owocami lub bitą śmietaną. Jednak te same naleśniki, świetnie smakują również ze szpinakiem, kapustą i grzybami oraz z mięsem.
Przygotujesz je ekspresowo, bez mleka i kefiru. Dodatek ziół natomiast sprawi, że swoim zapachem skuszą nawet najbardziej wybredne podniebienia Twoich bliskich. Do dzieła!
SKŁADNIKI:
600 ml wody
300 g mąki pszennej
3 jajka
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oleju słonecznikowego
3 łyżki ziół (wedle upodobania)
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
PRZYGOTOWANIE:
1. W wysokiej misce, wymieszaj trzepaczką 500 ml wody z jajkami, sodą, solą i cukrem.
2. W pozostałych 100 ml wody, rozpuść kwasek cytrynowy i odstaw na kilka minut.
3. Do mieszanki jajeczno-mlecznej, dodaj przesianą mąkę i wymieszaj mikserem, aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Gotowe ciasto, odstaw na 20 minut.
4. Do gotowego ciasta, dodaj kwasek cytrynowy, posiekane zioła i wszystko dobrze wymieszaj.
5. Smaż naleśniki, na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Smacznego!