„Uśmiech Teściowej” – Ciasto, które zachwyci smakiem każdego bez wyjątku. Ten smak, zostanie z Wami na dłużej

„Uśmiech Teściowej” to ciasto, które wbrew pozorom nie jest uszczypliwym i drwiącym komentarzem do uśmiechu teściowej iście z dowcipów i żartów o wrednych teściowych, których najlepiej szybko się pozbyć…

 

To ciasto jest niezwykle smaczne i proste w przygotowaniu. Zwykłe składniki, które zawsze masz w swojej kuchni i szybkość przygotowania sprawi przyjemność nawet najmniej doświadczonej w kuchni Pani domu, a tym smakiem zachwyci się z prawdziwym uśmiechem każda teściowa. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 1 kg słodkich jabłek – obranych i pokrojonych w ósemki
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 szklanki mleka
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajo
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • cukier puder – do dekoracji

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Mocno schłodzone masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wymieszaj z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia. W osobnej misce, wymieszaj żółtka i jajko ze śmietaną. Następnie połącz masę z masłem i mąką, wymieszaj i zagnieć jednolite, gładkie ciasto. Gotowe ciasto, podziel na dwie równe części.

 

2. Formę o wymiarach 36×25 cm, wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Na jej dnie, ułóż połowę rozwałkowanego ciasta i ponakłuwaj je na całej powierzchni widelcem.

 

3. Jabłka, aby nie ściemniały – po obraniu i pokrojeniu w ósemki – włóż do miski z wodą i sokiem z cytryny (lub kwaskiem cytrynowym).

4. W tym czasie ugotuj budyń, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli jest bez cukru – dosłodź).

 

5. Jabłka odsącz z wody i osusz ręcznikiem papierowym. Możesz je również opruszyć cynamonem – smak tego ciasta będzie głębszy. Ułóż jabłka równomiernie na warstwie ciasta.

6. Po ugotowaniu, gorący budyń wyłóż na warstwie jabłek i przykryj rozwałkowaną drugą częścią ciasta. Ponakłuwaj je widelcem.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 °C, przez 45 minut. Gotowe!

 

Po upieczeniu, ciasto ostudź i wyjmij z formy. Posyp obficie cukrem pudrem. Smacznego!

Kopiuj
error: Content is protected !!